Mitä on Paintball?

Paintball on kaikille pienestä jännityksestä nauttiville sopiva laji, jossa pärjäämisen esteenä ei ole ikä tai sukupuoli. Pelkistettynä pelin idea on osua värikuulilla vastapuolen pelaajiin, jolloin he joutuvat pelistä pois. Usein peleissä käytetään myös kohteena lippuja, jota pelaajat pyrkivät sieppaamaan vastustajalta ja samalla suojaamaan omaansa. "Peintistä" löytyykin tuttuja ominaisuuksia lapsuuden peleistä, kuten juuri lipunryöstöstä.

Paintball eroaa muista lajeista siten että siinä pääsee "ampumaan" kavereitaan. Juuri tämä vastustajan vaaniminen ja kuviteltu vaaran tunne kohteen ampuessa myös takaisin herättää ihmisten mielikuvituksen ja antaa kroppaan sellaisen adrenaliiniruiskeen, että itse kukin voi unohtaa kaiken pelin ulkopuolisen ja keskittää siihen kaiken tarmonsa viedäkseen itsensä ja joukkueensa voittoon. Hieman elävämpi juttu kuin tietokonepelit.
Lajia voi harrastaa metsässä, kaupunkityyppisillä kentillä tai vaikka sisähalleissa sekä kisapuolella tasaisilla nurmikentillä. Valinnanvaraa löytyy kaikkien makuun. Erilaiset kentät painottavat pelin eri puolia ja kaikkia niitä kannattaa kokeilla. Tylsää on tuskin missään ympäristössä, aina sisähallien tiivistunnelmaisista ja nopeista peleistä laajojen ulkokenttien hieman hidastempoisempaan pelirytmiin.
Lisää infoa www.paintball.fi, www.splatweb.net

Kilpapaintball

Nykyaikainen kilpapaintball poikkeaa voimakkaasti metsäpeleistä, vaikka kisapuolenkin juuret ovat alunperin olleet myös metsäkentillä. Turnausmuotoinen pelaaminen on kehittynyt viime vuosina voimakkaasti ja nyt voidaankin puhua urheilulajista.

Nykyisin lähes kaikki turnaukset järjestetään tasaisella nurmella, jolle kootaan yleensä ilmatäytteisistä suojista erimuotoisia kenttiä. Kenttien koko on myös pienentynyt hurjasti, nykyisin normaalia on että käytännössä kaikista suojista voi ampua kaikkiin suojiin etäisyyden puolesta, eli kentällä ei ole "rauhallisia" paikkoja lainkaan.

Ulkoisista eroista huolimatta pelin perusidea on kuitenkin sama, eli vastustajat pyritään poistamaan pelistä eliminoimalla heidät siten että osuneesta värikuulasta jää jälki. Tämän lisäksi käytetään myös edelleen lippuja, vaikkakin niiden pelillinen merkitys on pienentynyt huomattavasti. Kisapeleissä lippuihin kosketaan harvoin, ellei kaikkia vastustajia ole jo saatu ulos kentältä, jolloin ottelu on käytännössä ratkennut.

Kisoissa pelit ovat huomattavasti nopeatempoisempia kuin harrastepuolella. Nykyään pelimuotona toimii ns. monierä. Peliä pelataan viisimiehisin joukkuein ja jokainen liputus on yksi piste, hieman kuin maali jalkapallossa, ja peli loppuu toisen puolen saatua tarpeeksi pisteitä tai peliajan loputtua kesken.
Suomen Paintball Liitto: www.spbl.org